ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρώτα σενάρια για τη νέα πρυτανεία

Εικόνα του άρθρου Πρώτα σενάρια για τη νέα πρυτανεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/05/2018, 13:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «απορρόφηση» όπως προέκυψε τελικά, του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δημιουργεί νέες συνθήκες ενόψει των πρυτανικών εκλογών.

Καταρχάς, υπάρχουν ήδη σενάρια και προετοιμασίες για τις υποψηφιότητες. Ένα πολύ πιθανό σχήμα μοιάζει αυτή τη στιγμή να είναι ο νυν αναπληρωτής πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης (και παλιότερα πρύτανης) ως επικεφαλής, με συποψήφιο αναπληρωτή, τον Σπύρο Γεωργάτο, καθηγητή του ιδρύματος και βασικού συντάκτη της συνένωσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-ΤΕΙ Ηπείρου. Οι υποψηφιότητες δεν είναι "ψηφοδελτιακές", αλλά είανι δεδομένο ότι οι υποψήφιοι πρυτάνεις επιλέγουν τους συνεργάτες τους. 

Στην «αντίπερα όχθη» ετοιμάζονται υποψηφιότητες από την Ιατρική. Μια τέτοια, φαίνεται να είναι του Γιάννη Γεωργίου, καθηγητή γενετικής και κοσμήτορα σήμερα της σχολής, με συνυποψήφιο σε μια από τις θέσεις αναπληρωτή, τον μαιευτήρα Μηνά Πασχόπουλο.

Τρίτη υποψηφιότητα έρχεται εκτός απροόπτου από τη Φιλοσοφική και τον Κώστα Πέτσιο.

Οι πρυτανικές θα προκηρυχτούν μάλλον σήμερα, όπως έχει προετοιμάσει με δήλωσή του ο απερχόμενος πρύτανης Γιώργος Καψάλης.


Οι φετινές εκλογές όμως έχουν και άλλη ιδιαιτερότητα. Είναι οι πρώτες που θα οδηγήσουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη νέα του εποχή, από την 1η Οκτωβρίου. Στο πρώτο νέο διοικητικό σχήμα και για τέσσερα χρόνια, θα υπάρχει μια ιδιότυπη «διαρχία». Εκτός δηλαδή από τη σύγκλητο, θα υπάρχει ένα συμβούλιο στο οποίο θα προεδρεύει ο νυν πρύτανης του ΤΕΙ και οι αντιπρυτάνεις του και θα συμμετέχει ο εκλεγμένος αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων, του πανεπιστημίου.

Το συμβούλιο θα εισηγείται θέματα διαφόρων ειδών, στη σύγκλητο. Ο πρύτανης του ΤΕΙ θα συμμετέχει στο πρυτανικό συμβούλιο με δικαίωμα ψήφου μόνο για θέματα που αφορούν το πρώην ίδρυμά του.

Όπως γίνεται κατανοητό, η πρώτη πρυτανική αρχή του νέου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα αναδειχθεί από τις τελευταίες εκλογές του παλιού ιδρύματος. Οπότε, σε αυτή τη διαδικασία δεν θα συμμετάσχουν οι του ΤΕΙ, που συζήτησαν το ενδεχόμενο παράτασης θητειών των πρυτανικών αρχών, χωρίς όμως αυτό να γίνει δεκτό από το υπουργείο.  



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back