Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πεδίο μάχης... το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Εικόνα του άρθρου Πεδίο μάχης... το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2017, 17:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η μάχη μεταξύ της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και των εταιριών καθαριότητας συνεχίζεται. Πρόκειται για μια από τις πολλές μάχες που γίνονται σε πανελλαδικό επίπεδο: από τη μία οι εταιρίες καθαριότητας, εστίασης και σίτισης δεν αποδέχονται την απομάκρυνσή τους από τα δημόσια νοσοκομεία και από την άλλη τα δημόσια νοσοκομεία και το υπουργείο Υγείας που προχωρούν στη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.

Αναμφίβολα, όλα έχουν σχέση με το οικονομικό κίνητρο. Οι δαπάνες μόνο για την καθαριότητα στα δημόσια νοσοκομεία εκτιμάται ότι άγγιξαν το 2015 τα 80 εκατ. ευρώ.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων βρέθηκε στο στόχαστρο των εταιριών από τη στιγμή που η διοίκηση του ιδρύματος αποφάσισε να προχωρήσει -κι αυτή με τη σειρά της- στην προκήρυξη για πρόσληψη 199 εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι 180 από αυτούς εργάζονται ήδη.

Από χτες, ωστόσο, η διοίκηση του νοσοκομείου έχει στα χέρια της την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει εταιρία (δεν πρόκειται για την εταιρία που είχε αναλάβει την καθαριότητα τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και της οποίας η σύμβαση έληξε στις 30.11.2017) με το σκεπτικό ότι της στερείται η δυνατότητα να αναλάβει τις υπηρεσίες της καθαριότητας, της εστίασης και της σίτισης με δημόσιες συμβάσεις.

Το Διοικητικό Εφετείο έκανε αποδεκτή την αίτηση της εταιρίας, καταλογίζοντας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «παράλειψη να διεξάγει ανοιχτό διαγωνισμό για τις επίδικες υπηρεσίες».

ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Η δικαστική αυτή απόφαση προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, άφησε εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Καταρχήν, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είχε καταθέσει στο δικαστήριο δύο υπομνήματα, το ένα στις 24 Νοεμβρίου και το άλλο στις 11 Δεκεμβρίου. Ο κ. Τσίκαρης υποστήριξε επί της ουσίας ότι το Διοικητικό Εφετείο παρέβλεψε κατά κάποιο τρόπο ότι στις επίμαχες υπηρεσίες εργάζονται ήδη οι 180 από τους 199 που αφορούσε η προκήρυξη.

«Από την ανάγνωση της απόφασης προκύπτει σαφώς ότι αυτή στηρίχθηκε σε εσφαλμένα πραγματικά δεδομένα τα οποία επηρέασαν καθοριστικά την τελική ετυμηγορία ενώ ταυτόχρονα προκαλεί τη δημιουργία σοβαρών ερωτημάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Το πρώτο ερώτημα που έθεσε, είναι πώς είναι δυνατόν το δικαστήριο να αναφέρει στην απόφασή του πως «'δεν προκύπτει ότι έχει αρχίσει και η παροχή των σχετικών υπηρεσιών (σ.σ. από τους εργαζόμενους)', ενώ το αναφέρουμε στο υπόμνημά μας, της 11ης Δεκεμβρίου». Το δεύτερο ερώτημα αφορά την εκτίμηση του δικαστηρίου ότι «μέχρι την ολοκλήρωση της επίδικης διαδικασίας οι ανάγκες του καθ’ ου νοσοκομείου σε καθαριότητα, εστίαση και σίτιση καλύπτονται με διμηνιαίες ανανεώσεις των υφιστάμενων ήδη συμβάσεων με την ανάδοχο εταιρία...». Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Νοεμβρίου (ημέρα λήξης της σύμβασης με ανόδοχο εταιρία), λίγο πριν τις 3 το απόγευμα, είχε επιδοθεί στη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου η προσωρινή διαταγή αναστολής για τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού, με το οποίο όμως είχαν ήδη υπογραφεί συμβάσεις εργασίας.

Ο κ. Τσίκαρης επεσήμανε επίσης ότι, μετά από όλα αυτά, «η αποκλειστική ευθύνη για τις δυσλειτουργίες που ενδέχεται να δημιουργηθούν στον τομέα της καθαριότητας, θα φέρουν τα αρμόδια όργανα που έλαβαν ή έχουν την ευθύνη να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις».

Οι ενδεχόμενες δυσλειτουργίες αφορούν τη μη δυνατότητα υπογραφής των υπολοίπων 19 συμβάσεων εργασίας λόγω των ασφαλιστικών μέτρων, αλλά και τις πιθανότητες να διακοπεί η σύμβαση κάποιων από τους εργαζόμενους λόγω ενστάσεων στο ΑΣΕΠ κατά των πινάκων κατάταξης. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων προτίθεται πάντως να ασκήσει ένσταση κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου.

Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου απάντησε και σε όσους «διασπείρουν φήμες ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πληρωθούν και ότι το ένταλμα δεν θα εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο». Αφού διαβεβαίωσε για το αντίθετο ακριβώς, παρέπεμψε σε σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτό που υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Τσίκαρης, είναι ότι ο νόμος 4368/2016, με τον οποίο δίνεται και στα νοσοκομεία το δικαίωμα να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, «δεν έχει κριθεί αντισυνταγματικός».

Εδώ και μήνες, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά από προσφυγή εταιρίας καθαριότητας, εκκρεμεί πιλοτική δίκη για την όλη υπόθεση. Το ΣτΕ είχε αποστείλει τρία προδικαστικά ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πλαίσιο ερμηνείας της «σύμβασης απασχόλησης» αλλά και της κοινοτικής οδηγίας για τις δημόσιες συμβάσεις».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back