Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι εκπαιδευτικοί, ο ΟΚΠΑΠΑ και τα 4χρονα

Εικόνα του άρθρου Οι εκπαιδευτικοί, ο ΟΚΠΑΠΑ και τα 4χρονα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2018, 04:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέσασε μια τριετία το πολύ, θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών ηλικίας 4 ετών στο νηπιαγωγείο, πολλά από τα οποία σήμερα πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό. 

Αυτήτην περίοδο, συστήνονται από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης τριμερείς επιτροπές για την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων εφαρμογής των όσων προβλέπονται στον Νόμο 4521/2018. Στις επιτροπές αυτές συμμετέχουν ο δήμαρχος του κάθε Δήμου, ο διευθυντής Εκπαίδευσης και ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών της περιοχής. 

Στον Δήμο Ιωαννιτών, η τριμερής επιτροπή είναι έτοιμη και αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες μέρες. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠρωτοβάθμιαςΕκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων περιμένει με ενδιαφέρον να δει ποια στάση θα κρατήσει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. Κι αυτό επειδή έχουν προηγηθεί ένα ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου κατά της υποχρεωτικής δίχρονης φοίτησης στο νηπιαγωγείο (δύο μόλις μέρες μετά την ψήφιση του νόμου) αλλά και οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππα Τσουμάνη, με πρωτοβουλία του οποίου εξάλλου υιοθετήθηκε το ψήφισμα. 

Ο κ. Τσουμάνης ήταν αυτός που από την πρώτη στιγμή διαφώνησε με την υποχρεωτική φοίτηση, υιοθετώντας πλήρως τη στάση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Στην ουσία, ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ έχει υποστηρίξει ότι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις ανάγκες των4χρονων και των οικογενειών τους. Την ίδια ώρα, βέβαια, η επιστημονική κοινότητα λέει το αντίθετο. Και το έλεγε εδώ και χρόνια: ότι τα 4χρονα πρέπει να πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο όπου υπάρχει εκπαιδευτικό αναλυτικό πρόγραμμα. 

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών κάνει λόγο για «μια συστηματική και αγωνιώδης προσπάθεια καταστρατήγησης της απόφασης για καθιέρωση του θεσμού της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε τοπικό επίπεδο». Σε πρώτηφάση, οι εκπαιδευτικοί φαίνεται να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί στον Δήμο Ιωαννιτών η υποχρεωτική δίχρονη φοίτηση στο νηπιαγωγείο από την ερχόμενη σχολική χρονιά (δεδομένου ότι υπάρχει το τριετές περιθώριο από τον νόμο). Ο σύλλογος, αναφερόμενος στον κ. Τσουμάνη ιδιαίτερα, κάνει λόγο για «πολιτική εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης», ενώ τονκατηγορεί ότι «υπονομεύει την εφαρμογή του νόμου». Υπογραμμίζει δε με έντονο τρόπο ότι η δίχρονη προσχολική αγωγή είναι πλέον νόμος του κράτους, ότι άλλη είναι η αποστολή ενός παιδικού σταθμού και άλλη η αποστολή ενός νηπιαγωγείου όπως και ότι η εκπαίδευση είναι δικαίωμα των παιδιών και υποχρέωση της πολιτείας. 

Οι εκπαιδευτικοί υπενθυμίζουν επίσης ότι τον Μάιο του 2007 η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και η ΠΟΕ-ΟΤΑ (το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στους Δήμους) είχαν συμφωνήσει στο αίτημα της καθιέρωσης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικήςαγωγής για τα παιδιά ηλικίας 4-6 χρονών, με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Παιδείας. «Το θέμα επομένως, δεν είναι πρόσφατο. Αμφιταλαντεύσεις δεν χωρούν» καταλήγει ο σύλλογος, ζητώντας από τη δημοτική αρχή οριστικές απαντήσεις επί του θέματος.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back