Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια πρόταση για Αρχείο Ηπειρωτικής Μουσικής

Εικόνα του άρθρου Μια πρόταση για Αρχείο Ηπειρωτικής Μουσικής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2018, 21:57
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

O βραβευμένος αμερικανός μουσικός, ερευνητής, συλλέκτης και συγγραφέας Κρίστοφερ Κινγκ είναι ένας από τους… ξένους που έχει ισχυρούς δεσμούς με το Ζαγόρι (διαβάστε εδώ). Κατά τακτά χρονικά διαστήματα επισκέπτεται, τα τελευταία χρόνια, τη Βίτσα. Ο πιο ισχυρός δεσμός είναι η ηπειρώτικη μουσική. Και την ηπειρώτικη δημοτική μουσική θέλει να την τιμήσει με έναν ενδιαφέροντα τρόπο. Ο κ. Κινγκ κατέθεσε πρόταση στον Δήμο Ζαγορίου για δημιουργία ενός Αρχείου Ηπειρώτικης Μουσικής στα Κάτω Πεδινά, στην οικία της δωρεάς Κώστα Φωτέτσιου στον Δήμο. Για το Αρχείο αυτό θα διαθέσει ο ίδιος και τις συλλογές του, και ιδίως τη μοναδική του συλλογή με ηπειρώτικα δημοτικά τραγούδια σε δίσκους των 78 στροφών. Από τη συλλογή αυτή λείπουν μόνο 5-6 δίσκοι από όλους όσους έχουν ηχογραφηθεί από ηπειρώτες μουσικές σε δίσκους 78 στροφών.

Για την πρόταση του κ. Κινγκ, ο δήμαρχος Βασίλη Σπύρου ενημέρωσε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου στην τελευταία του συνεδρίαση. Ο κ. Σπύρου εμφανίστηκε θετικός, εφόσον εξεταστούν κάποια ζητήματα που αφορούν τη χρήση του κτιρίου στα Κάτω Πεδινά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Αρχείο Ηπειρώτικης Μουσικής, ο κ. Κινγκ το έχει οραματιστεί με συγκεκριμένο τρόπο, ο οποίος θα συνδέεται με τον πολιτιστικό τουρισμό. Σύμφωνα με την πρότασή του, το κοινό θα μπορεί να το επισκέπτεται για να ακούσει μουσική που έχει εκτελεστεί πάνω από 100 χρόνια πριν. Στη συνέχεια, ο επισκέπτης θα μπορεί να ακούσει το ίδιο κομμάτι μουσικής που καταγράφηκε πρόσφατα και να αισθανθεί τι παραμένει το ίδιο και τι έχει διαφοροποιηθεί. Φοιτητές, μαθητές, μουσικοί, επιστήμονες και ερευνητές μπορούν να επισκεφθούν για να μάθουν για το παρελθόν και το παρόν.

Ο κ. Κινγκ προτείνει να λειτουργεί στο κτίριο για το οποίο αιτείται την παραχώρηση, αίθουσα ακρόασης, βιβλιοθήκη που θα φιλοξενεί τη συλλογή βιβλίων και κειμένων για τη μουσική της Ηπείρου σε πέντε διαφορετικές γλώσσες, αλλά και ένα μικρό κατάστημα όπου θα διατίθενται προς πώληση βιβλία και CD, LP, και DVD ιστορικής και σύγχρονης ηπειρώτικης μουσικής. «Η σύνδεση αυτού του αρχείου με τον πολιτιστικό τουρισμό είναι κατά τη γνώμη μου απαραίτητη. Έτσι θα δημιουργούν και  έσοδα, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Αρχείου», επισημαίνει στην επιστολή-πρόταση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back