Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Μια θαρραλέα απόφαση»

Εικόνα του άρθρου «Μια θαρραλέα απόφαση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/12/2017, 17:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη παίρνει σαφέστατη θέση υπέρ του πολυσυζητημένου χριστουγεννιάτικου δέντρου των Ιωαννίνων, υπέρ δηλαδή της εικαστικής παρέμβασης που αποτελεί μια ερμηνεία στον «Πύργο του Τάτλιν».

Καταρχάς, αφού χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών, σημειώνει ότι «θεωρούμε ότι είναι θαρραλέα η απόφαση να χρησιμοποιηθεί εναλλακτική αισθητική για τον στολισμό δημοσίου χώρου για παραδοσιακό εορτασμό».

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι αυτό που διαχειρίζεται τη συλλογή Κωστάκη, την οποία αγόρασε το Ελληνικό Δημόσιο το 2000 και που αποτελεί τη σημαντικότερη συλλογή έργων ρωσικής πρωτοπορίας στον κόσμο. Μεταξύ των έργων που βρίσκονται στο μουσείο, είναι και του Βλαντιμίρ Τάτλιν.

Στην ανακοίνωσή του λοιπόν εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «οι νέοι καλλιτέχνες αντλούν ουσιαστικά στοιχεία έμπνευσης από αυτή τη μοναδική για τις ρηξικέλευθες καλλιτεχνικές προτάσεις της αισθητική περίοδο του 20ου αιώνα» ενώ δίνει έμφαση στη «δημιουργική συνέργεια των τοπικών αρχών με τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς και τις καλλιτεχνικές ομάδες». Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αναφέρει επίσης ότι μέσα από την όλη εικαστική παρέμβαση «θα βγει κερδισμένος ο δύσκολος διάλογος με την κοινωνία για την εικόνα και τη χρήση του δημοσίου χώρου» όπως και ότι «παράλληλα θα εξελιχθεί ουσιαστικότερα η προσπάθεια των φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών να συνδιαλεχθούν με έργα όπως ο Πύργος του Τάτλιν που για την καινοτόμα αισθητική, τεχνική, φιλοσοφική και λειτουργική αξία του αποτελεί σήμερα μοναδικό κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης».

Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα η Σχολή Καλών Τεχνών και γενικότερα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει αποφύγει τη δημόσια τοποθέτηση, με εξαίρεση την ημέρα των «αποκαλυπτηρίων», όταν και δόθηκε στη δημοσιότητα μια γραπτή δήλωση του κοσμήτορα της Σχολής Ξεν. Μπήτσικα.

ΣΧΟΛΙΑ
Κώστας
Τι σας πείραξε το δέντρο. Ειρωνικό, πάτε στα εξωτερικά και χαζευετε τα έργα τέχνης σαν αυτό και βγαίνετε και φωτο για ινσταγκραμ. Α ρε σουργελα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back