Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Its Kale Festival, χωρίς το Ιτς Καλέ

Εικόνα του άρθρου Its Kale Festival, χωρίς το Ιτς Καλέ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/06/2018, 18:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα πάνω κάτω φέρνει η απόφαση των αρχαιοφυλάκων στον αρχαιολογικό χώρο του Ιτς Καλέ να μην επιτρέψουν την πραγματοποίηση της συναυλίας των Tiger Lillies, στο πλαίσιο του Its Kale Festival. Μια απόφαση που έγινε γνωστή αιφνιδιαστικά σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Κι όλα αυτά ενώ μέχρι χτες η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου αναζητά αυτή την ώρα λύση για τη διεξαγωγή της συναυλίας σε άλλον χώρο, δεδομένου ότι η παραγωγή και το συγκρότημα των Tigers Lillies βρίσκονται ήδη στην πόλη.

Ωστόσο, ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθούν οι συναυλίες του φεστιβάλ στο Ιτς Καλέ, είναι ορατός. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Ιωαννίνων  Θωμάς Μπέγκας και ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος ζήτησαν συγνώμη για τις εξελίξεις.

Όπως εξήγησαν, είχε δοθεί άδεια για τη διεξαγωγή του Its Kale Festival στον αρχαιολογικό χώρο του Ιτς Καλέ από τις 30 Μαΐου, έχοντας υπόψη τους τις εκκρεμότητες που υπήρχαν με την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης των αρχαιοφυλάκων σε όλη τη χώρα. Η άρνηση των αρχαιοφυλάκων να ανοίξουν αρχαιολογικούς χώρους σε υπερωριακή βάση είναι σε εθνικό επίπεδο, μέχρι να υπάρξει ρύθμιση των υπερωριών τους από το υπουργείο Πολιτισμού. Ωστόσο, όπως είπαν οι κ.κ. Μπέγκας και Γκόγκος, σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, όπως στο Ηρώδειο ή στο Ωδείο της Πάτρας, οι προγραμματισμένες για σήμερα  συναυλίες θα γίνουν κανονικά. «Μέχρι χτες το βράδυ στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαμε με τον κ. Σουέρεφ (σ.σ. προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων) για την προετοιμασία της συναυλίας, μας έλεγαν ότι δεν  υπάρχει κάποιο πρόβλημα» τόνισε ο κ. Μπέγκας. Το έγγραφο προς το Πνευματικό Κέντρο κοινοποίησε αιφνιδιαστικά, όπως ειπώθηκε, στις 12.30 το μεσημέρι η Εφορεία Αρχαιοτήτων με υπογραφή του κ. Σουέρεφ, ο οποίος ενημερώνει για την άρνηση των αρχαιοφυλάκων. Στο τέλος του εγγράφου με το οποίο μεταφέρεται η άρνηση των αρχαιοφυλάκων, ο κ. Σουέρεφ αναφέρει ότι «ουδεμία ευθύνη θα έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε περίπτωση που συνεχιστεί η άρνηση των αρχαιοφυλάκων».

«Η πολιτιστική κληρονομιά και τα μνημεία ανήκουν στους έλληνες πολίτες και μόνο σε αυτούς, και αποτελούν εφαλτήριο για την ανάδειξη του τόπου» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας, στέλνοντας το μήνυμά του, και χωρίς να κρύψει ότι η ανησυχία και για τις επόμενες συναυλίες είναι έκδηλη. Ο κ. Γκόγκος από την πλευρά του, αφού ζήτησε κι αυτός συγνώμη από τους Γιαννιώτες, ανέφερε ότι «η στάση της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα έπρεπε να είναι πιο υπεύθυνη». Ο δήμαρχος Ιωαννίνων επανέλαβε ότι «ως δημοτική αρχή μας ενδιαφέρει το καλό του τόπου». Υπενθύμισε δε ότι με τους αρχαιοφύλακες στον αρχαιολογικό χώρο του Ιτς Καλέ είχε γίνει προσπάθεια να υπάρξει συνεργασία και για το ζήτημα της νότιας πύλης του Ιτς Καλέ που οδηγεί στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Μια προσπάθεια συνεργασίας που δεν είχε ευτυχές τέλος.


* Mέχρι και αυτή την ώρα, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών αναζητά τον κατάλληλο χώρο για να γίνει η συναυλία των Tiger Lillies. Ανακοινώσεις θα γίνουν αργότερα

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back