Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήρθε η πολιτική λύση

Εικόνα του άρθρου Ήρθε η πολιτική λύση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2017, 15:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πολιτική λύση που ανέμενε η δημοτική αρχή Ιωαννίνων για το έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού της πόλης, ήρθε τελικά. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, με τον οποίο ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας είχαν συναντηθεί ουκ ολίγες φορές για τη συγκεκριμένη υπόθεση τους προηγούμενους μήνες, ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών, συνολικού προϋπολογισμού 36,2 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Ευγενία Φωτονιάτα υπέγραψε ήδη την ένταξη του έργου στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2014-2020. Την ανάγκη συνέχισης του έργου της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού και παραπλήσιων έργων είχε επισημάνει ο κ. Μπέγκας και ενώπιον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατά το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο που είχε γίνει τον Οκτώβριο στα Γιάννενα.

Το έργο αφορά συγκεκριμένα την κατασκευή ολοκληρωμένων δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων στους οικισμούς Καρδαμίτσια, Εξοχή (Νέα Ζωή), Τσιφλικόπουλο, Δροσιά-Πεντέλη, Κάτω Νεοχωρόπουλο, τη δημιουργία έξι αντλιοστασίων και την επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών. Για την τελευταία παρέμβαση, ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το «πακέτο» της ολοκληρωμένης διαχείρισης των λυμάτων είχε ξεκινήσει από το 2012. Η ΔΕΥΑΙ όμως δεν υλοποίησε παρά μόνο ένα  μικρό κομμάτι, εξαιτίας και προσφυγών από ενδιαφερόμενες εταιρίες. Η μεταφορά του «πακέτου» στο νέο ΕΣΠΑ δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι οι κανονισμοί υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων που αφορούν τη διαχείριση λυμάτων έχουν αλλάξει. Ωστόσο, φαίνεται ότι βρέθηκε τόσο η πολιτική όσο και η τεχνική λύση για να προχωρήσουν το σημαντικό αυτό έργο για την προστασία του περιβάλλοντος και δη της λίμνης Παμβώτιδας.

Σημειωτέον ότι το προηγούμενο διάστημα η στασιμότητα γύρω από το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των λυμάτων είχε αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων. Για τις νέες εξελίξεις σχετικά με τις ανακοινώσεις Χαρίτση, η δημοτική αρχή θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου (η αυριανή μέρα είναι απεργιακή και για τα ΜΜΕ).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back