Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «μάχη» των καυσίμων

Εικόνα του άρθρου Η «μάχη» των καυσίμων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/03/2018, 00:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο κράτος επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς τις όποιες ευθύνες για τη διαφοροποίηση στη μέση τιμή υγρών καυσίμων χονδρικής πώλησης (κυρίως πετρελαίου κίνησης) που υπάρχουν στα εβδομαδιαία δελτία της Περιφέρειας και του Παρατηρητηρίου Τιμών ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Η μέση τιμή που αναρτά η Περιφέρεια Ηπείρου στην ιστοσελίδα της είναι υψηλότερη όχι μόνο από την αντίστοιχη του Παρατηρητηρίου αλλά ακόμα και από την τιμή λιανικής πώλησης του πετρελαίου κίνησης στην περιοχή!

Το οικονομικό αυτό παράδοξο ανέδειξε την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης, με αφορμή πρόσφατο διαγωνισμό για την προμήθεια πετρελαίου κίνησης. Καταρχάς, βάσει των δελτίων τιμών γίνονται οι σχετικοί διαγωνισμοί για το ευρύτερο Δημόσιο. Από το 2014, οι φορείς του Δημοσίου είναι υποχρεωμένοι με τον νόμο 4257/2014 να ακολουθούν ό,τι ορίζει ως μέση τιμή το Παρατηρητήριο Τιμών κι όχι η Περιφέρεια. Μόνο που, όπως αποδεικνύεται, τη νομική αυτή παράμετρο δεν τη γνωρίζουν πολλοί φορείς. Την ίδια ώρα, παρά τον νόμο του 2014, η Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζει να βγάζει τις δικές της τιμές, επικαλούμενη την υποχρέωσή της όπως αυτή ορίζεται από έναν νόμο του 2006 (Ν. 3438/2006).

Το θέμα στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ήρθε μετά από ερώτηση που είχε θέσει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ήπειρος Ανατροπής». Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κώστας Μπασιούκας και ο Βασίλης Τσίκαρης, πριν την έναρξη του συμβουλίου, σε συνέντευξη Τύπου, στηλίτευσαν μεταξύ άλλων την παρότρυνση της Περιφέρειας Ηπείρου για προμήθεια πετρελαίου κίνησης με τιμή λιανικής πώλησης (ίδια με αυτήν του Παρατηρητηρίου Τιμών) με το επιχείρημα ότι το Δημόσιο χάνει χρήματα, ενώ την προκάλεσαν να καταθέσει έστω και ένα τιμολόγιο πρατηρίου καυσίμων που να έχει προμηθευτεί πετρέλαιο έναντι 1,43 ευρώ (η υψηλή τιμή χονδρικής που έδινε η Περιφέρεια την περασμένη εβδομάδα).

Κατά τη συνεδρίαση, ο κ. Καχριμάνης υπεραμύνθηκε της τακτικής που ακολουθεί η Περιφέρεια, ενώ στήριξε πλήρως τον γενικό διευθυντή Εμπορίου Βαγγέλη Βαγενά. Για μια ακόμη φορά υποστήριξε ότι ο υπολογισμός της μέσης τιμής χονδρικής πώλησης γίνεται διαφορετικά από την Περιφέρεια –κάτι που εξήγησε πολύ αναλυτικά και… σύνθετα ο κ. Βαγενάς αργότερα. Επικαλέστηκε μάλιστα κάποιο έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης σύμφωνα με το οποίο και οι δύο τρόποι υπολογισμού της μέσης τιμής (του Παρατηρητηρίου και της Περιφέρειας) είναι σωστοί. Για τη νομιμότητα όλων των ενεργειών, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο από το οποίο περνάνε οι διακηρύξεις και οι συμβάσεις διαγωνισμών. Στη συνέχεια, αφού κατέθεσε διάφορες απόψεις για το πώς γίνονται οι διαγωνισμοί ανά την Ελλάδα, εκτίμησε ότι «αν ήθελε το κράτος να είναι πιο σοβαρό, θα έπρεπε να ασχοληθεί επισταμένα με τις προμήθειες των καυσίμων». Ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε δε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου κάνει τους διαγωνισμούς βάσει της λιανικής τιμής η οποία είναι ίδια με αυτή του Παρατηρητηρίου Τιμών, όπως κάνουν όλες οι Περιφέρειες (με εξαίρεση την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), όπως είπε. Γιατί μέση τιμή λιανικής πώλησης και όχι χονδρικής βάσει του Παρατηρητηρίου; Αυτό που εννοήθηκε από μια πολύ μπερδεμένη συζήτηση, ήταν ότι οι διαγωνισμοί με τιμή χονδρικής πώλησης δεν προσελκύουν τις εταιρίες λόγω προφανώς του μικρού ποσοστού κέρδους.

Η «Ήπειρος Ανατροπής», από την πλευρά της, υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά το νόμο του 2014, δεν είχε καμία υποχρέωση να προχωρά σε υπολογισμούς μέσης τιμής της λιανικής ή χονδρικής πώλησης. Ο κ. Τσίκαρης έθεσε δε επί τάπητος άλλο ένα παράδοξο της τελευταίας εβδομάδας: Η μέση τιμή χονδρικής πώλησης στο δελτίο της Περιφέρειας έπεσε ξαφνικά κατά 12 λεπτά, όντας αυτή τη στιγμή σχεδόν ίση με τη μέση τιμή της λιανικής πώλησης (σε πανελλαδικό επίπεδο η πτώση της μέσης τιμής είναι μόλις 2 λεπτά).  Πώς έγινε αυτό; Μια... περίπλοκη απάντηση έδωσε ο κ. Βαγενάς, λέγοντας ότι προστέθηκαν δύο κατώτατες τιμές από εταιρίες (ενώ κανονικά για τον καθορισμό της μέσης τιμής βγαίνουν εκτός οι υψηλότερες και οι κατώτατες).

Το περιφερειακό συμβούλιο συμφώνησε τελικά να υποβληθεί πρόταση στο υπουργείο για την αποσαφήνιση του νομοθετικού πλαισίου με την ύπαρξη δύο νόμων του 2006 και του 2014. Ωστόσο, η πρόταση του κ. Μπασιούκα να μην αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου οι διαφορετικές τιμές της χονδρικής πώλησης και να υπάρχει link για το Παρατηρητήριο Τιμών, έπεσε στο κενό… Σημειωτέον ότι η κάθε Περιφέρεια ακολουθεί άλλη πολιτική ανάρτησης τιμών (άλλες αναρτούν μόνο τηντιμή της λιανικής, άλλες καθόλου, άλλες και τις δύο τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back