ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ελευθέρας» ορισμένου χρόνου

Εικόνα του άρθρου «Ελευθέρας» ορισμένου χρόνου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2017, 00:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αυτό που αναμενόταν, έγινε: Το «ελευθέρας» στην Εγνατία οδό για τους ανέργους αλλά και για κατοίκους ορισμένων Δήμων που κάνουν τοπικές μετακινήσεις, δεν θα ισχύσει (όταν αυτό ισχύσει) για πολύ καιρό. Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης αναγκάστηκε να πάρει πίσω το μέτρο υπό τις πιέσεις των θεσμών. Σημειωτέον ότι το ΤΑΙΠΕΔ αυτή την περίοδο «τρέχει» τον διαγωνισμό της ιδιωτικοποίησης του αυτοκινητόδρομου -οι προσφορές των ενδιαφερομένων εταιριών κατατίθενται μέχρι τις 26 Ιανουαρίου.

Με νέα του λοιπόν υπουργική απόφαση, ο κ. Σπίρτζης ορίζει επί της ουσίας ότι οι απαλλαγές θα ισχύουν όσο η Εγνατία οδός παραμένει κρατική ή μέχρι τη λειτουργία του ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων η οποία δεν αναμένεται να γίνει πριν από το τέλος του 2018. Η αναφορά στα περί παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου, που αναμένεται να προχωρήσουν τους επόμενους μήνες, γίνεται έμμεσα στην εν λόγω υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 4511Β’/20.12.2017). «Οι απαλλαγές από την υποχρέωση καταβολής διοδίων τελών στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους αυτής άξονες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρούσα απόφαση, παύουν να ισχύουν είτε α) κατά την πλήρη θέση σε λειτουργία του ανωτέρω ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος είτε β) με την έγκριση από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG MOVE) της νέας τιμολογιακής πολιτικής διοδίων της Εγνατίας Οδού...» αναφέρεται. Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί προϋπόθεση σε περιπτώσεις παραχώρησης.

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων για «ελεύθερα» διόδια έχει ξεκινήσει, οι αιρετοί διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό περιοχών από το «ελευθέρας» και ο σταθμός διοδίων της Παμβώτιδας από 14 Δεκεμβρίου λειτουργεί κανονικότατα.  


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back