Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δύο ειδικά σχολεία αναζητούν στέγη

Εικόνα του άρθρου Δύο ειδικά σχολεία αναζητούν στέγη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2018, 01:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Mέχρι τις 15 Ιουνίου, το ειδικό νηπιαγωγείο και το ειδικό δημοτικό -δημόσια και τα δύο- πρέπει να αποχωρήσουν από τους χώρους της ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων), όπου και φιλοξενούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η προειδοποίηση της ΕΛΕΠΑΠ είναι σαφέστατη, και δεν ήρθε ξαφνικά. Και πέρσι, τέτοιο καιρό, η συζήτηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων ήταν έντονη για το μέλλον των δύο δημόσιων σχολείων, με την Εταιρία να διεκδικεί τους χώρους των σχολείων για την ανάπτυξη άλλων, δικών της αποκλειστικά δράσεων. Μπορεί πέρσι να υποχώρησε (αν και τα δημόσια σχολεία περιορίστηκαν σε μικρότερους χώρους), αλλά φέτος η ΕΛΕΠΑΠ επανήλθε δριμύτερη, με τον Δήμο Ιωαννιτών και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ιωαννίνων να πιέζονται.

Ο Δήμος Ιωαννιτών είχε προτείνει εδώ και αρκετούς μήνες τη μεταστέγαση των δύο σχολείων σε μία από τις δύο μεταλλικές κατασκευές (προκάτ) που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια Ηπείρου, με την τελευταία να έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη της. Το προκάτ προορίζεται να τοποθετηθεί στον χώρο του παλαιού νοσοκομείου «Χατζηκώστα». Το έτερο προκάτ προορίζεται για τη στέγαση των νηπιαγωγείων που στεγάζονται σήμερα στο κτίριο της πρώην Παπαζόγλειου Υφαντικής Σχολής. Πρόκειται για τη χρόνια εκκρεμότητα που αφορά τη μετακόμιση της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Παπαζόγλειο.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι το παλαιό «Χατζηκώστα» δεν ανήκει στον Δήμο. Και οι διαδικασίες παραχώρησης από το υπουργείο Υγείας στον Δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος θα μπορούσε να κινηθεί πιο γρήγορα, δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Παρόλα αυτά, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας είχε συμφωνήσει από πέρσι τον Ιούλιο με την επιστροφή των χώρων των δύο σχολείων στην ΕΛΕΠΑΠ (απόφαση υπ. Αριθμ. 62/3-07-2017), μια απόφαση που κάνει γνωστή ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων. Χωρίς όμως να επιλύσει ουσιαστικά το θέμα της μεταστέγασης.

Πριν από μια εβδομάδα, ο σύλλογος συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο υπό την προεδρία του δημάρχου Θωμά Μπέγκα, μετά από αίτημα των διδασκόντων των δύο σχολικών μονάδων λόγω του τελεσίγραφου της ΕΛΕΠΑΠ. Στη σύσκεψη, το παρών έδωσαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Γρηγόρης Τζίμας, ο σχολικός σύμβουλος ειδικής αγωγής, γονείς των μαθητών κ.ά.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Δημαρχείο δεν μπόρεσε να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση στο παλαιό «Χατζηκώστα» ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του να ζητήσει από την ΕΛΕΠΑΠ παράταση παραμονής των δύο σχολικών μονάδων.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο σύλλογος εκφράζει δε και την έκπληξή του για το ότι η δημοτική αρχή προτίθεται να στεγάσει στο ένα από τα δύο προκάτ κτίρια και μια τρίτη δομή, τον σύλλογο γονέων και φίλων ΑμεΑ «Κυψέλη». Γενικά, το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών εμφανίζεται δύσπιστο και εκφράζει φόβους περί «βαθμιαίας υποβάθμισης-αποδυνάμωσης των δύο δημόσιων σχολικών μονάδων με απώτερο σκοπό το κλείσιμό τους».

ΕΛΕΠΑΠ, Δήμος, Εκπαίδευση, θα πρέπει να βρουν μια λύση. Αναμφίβολα, η μετακόμιση των δύο σχολικών μονάδων από την ΕΛΕΠΑΠ επιβάλλεται για έναν και μόνο λόγο: Τα παιδιά με αναπηρία δεν μπορούν να είναι απομονωμένα και να ζουν σε ένα αποστειρωμένο σχολικό περιβάλλον. Θα πρέπει να βρίσκονται σε περιβάλλον που να ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση. Και η λύση του παλαιού «Χατζηκώστα», όπου θα συνυπάρχουν και τα νηπιαγωγεία της Παπαζόγλειου Σχολής, είναι μια καλή λύση.

Η ΕΛΕΠΑΠ, από την πλευρά της, είχε αναλάβει να διευκολύνει ένα μέρος της δημόσιας εκπαίδευσης. Το έκανε επί δεκαετίες, και το έργο της γενικότερα έχει αναγνωριστεί ποικιλοτρόπως. Όμως τα «τελεσίγραφα» δεν της αρμόζουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Δήμος και η Εκπαίδευση δεν θα πρέπει να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους. Κάθε άλλο μάλιστα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back