Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Βιολογικών Εφαρμογών στο καινούργιο του «σπίτι»

Εικόνα του άρθρου Το Βιολογικών Εφαρμογών στο καινούργιο του «σπίτι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/05/2017, 03:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πρώτο νέο, μετά από μια επταετία περίπου, κτίριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εγκαινιάστηκε επίσημα. Πρόκειται για το κτίριο του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, που γίνεται το 12ο τμήμα το οποίο έχει κτίριο για αποκλειστικά δική του χρήση στην πανεπιστημιούπολη, από τα 15 που συνολικά διαθέτει το ίδρυμα.

Το ένα από τα δύο δίδυμα κτίρια μπροστά από το Μεταβατικό, ήταν αυτό που εγκαινίασε ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, φανερά χαρούμενος, κάτι που εννόησε σε όλη την ομιλία του. «Είναι ένα κτίριο που έγινε μέσα στην κρίση, που σημαίνει ότι ήταν διαρκής η αγωνία να ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καψάλης, ευχαριστώντας τους πάντες: από τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη που ήταν παρών, μέχρι τις δύο προηγούμενες πρυτανικές αρχές του ιδρύματος, τους καθηγητές του τμήματος, καθώς και όλους όσους «πιθανώς ξέχασα», όπως τόνισε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν κυριολεκτικά οι πάντες. Ανάμεσά στους, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο βουλευτής Γιάννης Καραγιάννης, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης κ.α.


Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν από μια πενταετία περίπου, αλλά δεν ήταν όλα πάντα ομαλά: λίγο νωρίτερα, είχε προκύψει μια διένεξη μεταξύ του ΒΕΤ και του Μηχανικών Επιστήμης Υλικών που διεκδικούσαν το νέο κτίριο, όντας περιορισμένα στα προκάτ, κάτω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στις αίθουσες διδασκαλίας του Μεταβατικού. Η λύση που δόθηκε ήταν να κατασκευαστεί ένα «δίδυμο» κτίριο, αυτό που εγκαινιάστηκε στις 10 Μαΐου, για να βρει στέγη και το ΒΕΤ. Το κτίριο είχε προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από δύο διαδοχικά περιφερειακά προγράμματα και διαθέτει οκτώ εργαστήρια, δύο αίθουσες διδασκαλίας 100 θέσεων, άλλες δύο 50 θέσεων, αίθουσα οργάνων, οκτώ γραφεία καθηγητών και σκοτεινό θάλαμο. Στον προϋπολογισμό, περιλαμβάνεται και ο εξοπλισμός του. Επίσης, είναι κατασκευασμένο βάσει ενεργειακών προτύπων, διαθέτει αίθριο και εσωτερικό μπαλκόνι, στοιχεία που το κάνουν ιδιαίτερο στην πανεπιστημιούπολη. Κυρίως, εξυπηρετεί το φοιτητικό κομμάτι της σχολής, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του ερευνητικού, παραμένει στα προκάτ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back