Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αρχοντικό Πλακίδα: Μια αποστολή διάσωσης

Εικόνα του άρθρου Αρχοντικό Πλακίδα: Μια αποστολή διάσωσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/06/2018, 12:50
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Θέμα χρόνου είναι πια να ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσης του αρχοντικού Πλακίδα στο Κουκούλι Ζαγορίου. Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε στη χτεσινή της συνεδρίαση την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου (Έντι Ράφτης, έκπτωση 28%, 143.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Η διαγωνιστική διαδικασία είχε γίνει με τη μορφή της διαπραγμάτευσης λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του έργου.

Τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου είχε ζητήσει η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων για την ανακατασκευή της στέγης και την αποκατάσταση των εσωτερικών χώρων του αρχοντικού Πλακίδα, καθώς από τις βροχοπτώσεις της περιόδου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2017 είχε επιδεινωθεί η στατικότητα του φέροντος οργανισμού του κτιρίου και είχαν προκληθεί σοβαρές φθορές των ξύλινων στοιχείων στο εσωτερικό.

Για την αποκατάσταση του αρχοντικού, υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη από το 2011. Βάσει αυτής της μελέτης, είχαν γίνει κάποιες πρώτες εργασίες, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, από την Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, το 2013.

Επί της ουσίας, ο δεύτερος γύρος των παρεμβάσεων στοχεύει στη μη κατάρρευση του πάλαι ποτέ αρχοντικού, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back